maanantai 16. heinäkuuta 2012

Siiderileipä

Hei!

Tämäkin ohje on perujaan Richard Bertinet'n erinomaisesta Leipää monella tavalla -kirjasta. Ohjeella tulee melko iso määrä taikinaa (ja siten paljon herkullista leipää!), joten kannattaa varata alusta alkaen riittävän suuri kulho. Alkosta saatava Ecusson Bretagne Brut -siideri on kelpo eikä liian hieno ja kallis vaihtoehto tähän puuhaan. Sama ohje sopii toki myös olutleivän valmistamiseen. Ainakin ale ja stout -oluet ovat sopivia leipätaikinaan.

Uunituoreet leivät, joiden kuoren rapsakkuus ei valitettavasti välity kuvasta

Leivän teko alkaa taikinajuuren valmistamisella, jota ei missään nimessä kannata jättää tekemättä. Taikinajuuren teko on varsin yksinkertaista, ja siihen tulee seuraavat ainekset:

200g hiivaleipäjauhoja
50g ruisjauhoja
5g hiivaa
5g suolaa
185g vettä

Juurta ei tarvitse kummemmin vaivata, vaan ainekset sekoitetaan tasaiseksi, jonka jälkene se jätetään liinan alle kohoamaan. Juuren annetaan olla 4 - 6 tuntia. Käyttökelpoisen juuren tulisi olla selvästi kohonnut, mutta ei vielä romahtanut.

Taikinajuuri ennen käyttöä - eihän se kaunis ole, mutta toimii

Juuren levättyä riittävän kauan voi loput ainekset pistää samaan astiaan, juuren päälle. Loput ainekset ovat:

750g hiivaleipäjauhoa
250g ruisjauhoja
20g suolaa
10g hiivaa
470g kuivaa siideriä (lähikaupan "kuivat" siiderit, paitsi esim. Magners tai sen kaltaiset siiderit, eivät paistettaessa johda hyvään lopputulokseen)
160g vettä

Tämänkin taikinan vaivaaminen onnistuu samalla tavalla kuin aiemmissa ohjeissa, kuten tässä ranskalaisen maalaisleivän ohjeessa. Itse suosin kohotusvaiheessa ruisjauhojen käyttämistä tummempien leipien kanssa. Niistä tulee mielestäni paremman näköinen ja tuntuinen pinta leivälle.

Taikinan vaivattua sen annetaan levätä noin 45 minuuttia kulhossa, jonka jälkeen se muotoillaan uudelleen palloksi ja annetaan kohota toiset 45 minuuttia kulhossa. Toisen kohottamisen jälkeen taikinoista muotoillaan leivät, jotka jätetään kohoamaan liinojen väliin noin 90 minuutiksi, jolloin niiden tilavuus on suunnilleen kaksinkertaistunut.

Leivät paistetaan 250 asteisessa uunissa 10 minuuttia, jonka jälkeen lämpö lasketaan 200 asteeseen, jossa leivät saavat olla vielä 35 minuuttia. Ennen paistamista leipiin tehdään viilto (tai viillot) ja uuniin suihkutetaan vettä. Itse leipien muodolla tai pinnan "kuvioinnilla" ei yleisesti ottaen ole suurta väliä lopputuloksen kannalta...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti