Mansikkakauden kunniaksi päätin tehdä mansikkatartaletteja. Täytteeksi mansikoiden lisäksi laitoin crème pâtissièrea, johon viittaan tästedes 'kreemillä'. Kyseinen tartaletti koostuu siis kolmesta varsin yksinkertaisesta komponentista. Suosittelen lämpimästi niiden kokeilemista! Aikaa näiden tekemiseen kului yllättävän vähän.
Pohjaan tulee seuraavanlaiset ainekset:
180g vehnäjauhoja
75g voita kuutioina
60g tomusokeria
1 kananmuna
tilkka vettä
Käyttämäni pohja on melko makea voitaikina, joka sopii hyvin myös tuoreita marjoja tai hedelmiä sisältävien piirakoiden valmistamiseen, koska se ei vety helpolla. Taikina valmistetaan voitaikinan tavoin, eli voi, sokeri ja jauhot nypitään hienoksi muruksi, jonka jälkeen muruihin lisätään muna ja tilkka vettä. Tämän jälkeen taikina sekoitetaan sileäksi, mutta vältetään vaivaamista. Vettä kannattaa laittaa vain vähän kerralla ja lisätä tarvittaessa. Itse olen todennut haarukan kelvolliseksi välineeksi murujen ja nesteiden sekottamisessa. Valmiin taikinan annetaan olla noin 30 min jääkaapissa, jotta sen käsitteleminen olisi helpompaa.
Jäähtynyt taikina kaulitaan kevyesti jauhotetulla alustalla noin 5 mm paksuiseksi. Kannattaa kuitenkin pitää huoli siitä, että taikina pysyy käsiteltävässä kunnossa, joten varovasti sen kaulimen kanssa! Taikinasta leikellään mieluusti hieman reilut palat, jotka asetellaan varoen vuokiin. Liian korkeat reunat saa siistiksi veitsellä.
Pohjat paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia, kunnes ne näyttävät hyviltä. Paistetut pohjat kannattaa jäähdyttää ritilällä, jotta niistä tulee mahdollisimman rapeat.
Myöskin paperiset vuoat sopivat pohjien valmistamiseen. Itse suosin vähän kookkaampia vuokia tai muuten yhden tartaletin jälkeen päällimmäiseksi tunteeksi jää kaihoisa mieli. Näin jälkikäteen totean, että käyttämäni vuoat kuuluvat kategoriaan "liian pieni", joten harkinnassa on paremman kokoisten vuokien hankinta. Siihen asti täytyy tyytyä syömään kaksi tartalettia kerralla... Sanottakoon vielä, että tämän ohjeen määrillä syntyi 16 pientä tartalettia.
![]() |
Kaulitseminen ja siistit reunat johtavat helposti irtoavaan ja siistiin lopputulokseen |
Toinen vaihe, eli kreemin valmistaminen, on sekin melko yksinkertainen. Kreemi koostuu seuraavanlaisista aineksista:
kattilaan:
250g täysmaitoa
35g sokeria
puolikas vaniljatanko
kulhoon:
3 kananmunan keltuaista
35g sokeria
25g siivilöityä vehnäjauhoa
(hieman tomusokeria tai voita)
Kattilassa vatkataan maito ja sokeri voi keskenään, ja seokseen lisätään puolikkaan, pitkittäin halkaistun vaniljatangon siemenet ja kuori. Seoksen ruvetessa kiehumaan se otetaan pois levyltä ja siitä poistetaan vaniljatangon kuori.
Keltuaiset, sokeri ja siivilöity vehnäjauho vatkataan sekaisin. Niiden sekaan kaadetaan ja vatkataan parissa erässä maitoseos, jonka jälkeen kreemi pistetään saostumaan takaisin levylle miedolle lämmölle. Kreemin annetaan hiljalleen kiehua pari minuuttia koko ajan hämmentäen. Saostuneen kreemin annetaan sitten jäähtyä. Jäähtymään otetun kreemin päälle voi laittaa hieman tomusokeria tai voita, jotta siihen ei pääse syntymään kuorta.
Lopuski tartaletti kootaan. Pohjaan lusikoidaan kreemiä lähes reunaan asti, jonka päälle lisätään mansikkasiivut (tai muu vapaavalintainen marja tai hedelmä). Alla oleviin tartaletteihin taisi mennä koosta riippuen 2 - 3 siivutettua mansikkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti