sunnuntai 19. elokuuta 2012

Luumupiirakka

Hei taas!


Ihmeellistä kyllä, viime päivityksestä ei ole kulunut kuin reilu kuukausi! Tämä ohje pohjautuu pitkälti jo aiemmin esittelemääni tarteletin ohjeeseen. Siispä laitan tällä kertaa vain yksinkertaistetut ohjeet, koska määrät ja tekotavat ovat suurimmaksi osaksi samat.

Ehkä leikattu luumu ei ole se esteettisin syötävä, mutta onneksi maku on erinomainen!

Pohja:

180g vehnäjauhoja
75g voita kuutioina
60g tomusokeria
1 kananmuna
 tilkka vettä

Kuivat ainekset nypitään hienoksi, jonka jälkeen siihen lisätään muna ja tarvittaessa vähän vettä kerrallaan. Jääkaapissa jäähtynyt taikina kaulitaan kevyesti jauhotetulla alustalla ja asetetaan piirakkavuoan päälle. Reunat kannattaa tässäkin tapauksessa leikata pois ennen paistamista. Pohja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 7 - 10 min, jolloin pohja on saanut hieman kullanruskeaa väriä.

Raaka taikina vuoassa, reunat leikattuina

Pohja paistettuna. Huomioinarvoista on, että taikina on jo paistattaessa irronnut reunoista, joten se lähtee mukavasti irti myös leikattaessa

Myös täytteeksi tuleva vaniljakreemi meni samoilla määrillä ja tekotavoilla kuin tartalettien kohdalla:

Kattilaan:
250g täysmaitoa
35g sokeria
puolikas vaniljatanko

Kulhoon:
3 kananmunan keltuaista
35g sokeria
25g siivilöityä vehnäjauhoa

Kattilassa maito, sokeri ja halkaistu ja kaavittu puolikas vaniljatanko vatkataan, ja seoksen annetaan kiehahtaa. Kiehahtanut maitoseos kaadetaan kulhoon ja vatkataan. Koko seoksen annetaan vielä saostua kattilassa matalalla lämmöllä, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä.

Käytin piirakan täytteenä kypsiä ja pehmeitä luumuja. Luumuja meni 5 kappaletta. Täytteeksi voisi aivan hyvin käyttää mitä tahansa muutakin pehmeää hedelmää tai marjaa. Viipaloin ja laitoin luumut viuhkaksi piirakan päälle.


Kypsästä luumusta kivi irtoaa helposti, eikä hedelmälihaa tarvitse repiä
Isona erona viime kertaiseen tartaletteihin on, että tällä kertaa hyytelöin piirakan hyytelösokerilla. Hyytelön tein paketin suosittelemalla tavalla, eli:

Hyytelö:
2dl vettä
1dl (eli noin 90g) hyytelösokeria

Luumut viuhkassa piirakan päällä -- symmetria vielä vähän hakusessa....

Hyytelösokeri sulatetaan/liuotetaan kattilassa kiehuvaan veteen. Hyytelön kaataminen piirakan päälle onnistuu hyvin ruokalusikalla. Hyytelösokeria käytettäessä kannattaa hyytelö pitää koko ajan juoksevana, eli kattila kannattaa tarvittaessa käyttää kesken levityksen kuumalla levyllä ja sisältö sekoittaa uudestaan tasaiseksi. Tämä annostus oli hieman reilu, mutta toisaalta hyytelösokeri ja vesi maksavat kovin vähän, joten menetys ei ollut suuri. Kaikki täytteet pitäisi koittaa saada hyytelöön peittoon, jolloin ne säilyvät pidempään ja piirakka saa kivan, yhtenäisen, kiillon.

Hyytelöity piirakka kiiltää raivoisasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti