Valmis pulla kuorrutettuna -- nam nam! |
Tällä kertaa tein hieman kokeellisemman herkun -- nimittäin sitruuna-maitokiisselillä täytettyä pullaa. On myös mahdollista, että täyte on ennemmin sitruunakreemi. En totta puhuen osaa sanoa, mihin kreemi loppuu ja mistä maitokiisseli alkaa, mutta ei sillä niin väliä.
Pullat tein soveltaen Tammen keittokirjan pulla- ja maitokiisseliohjeita. Paistoin pullan bostonpullan tyyliin vuoassa. Kiisseliin ja pullaan tulevat seuraavat ainekset:
kiisseli (kannattaa tehdä ennen 1. nostatusta, jotta se kerkeää jäähtymään):
1 sitruunan kuori
300g täysmaitoa
4 kananmunan keltuaista
50g sokeria
40g vehnäjauhoa
Kiisselin teko hoitui periaatteessa samalla tavalla kuten vaikkapa tässä tartaletteihin tulevassa vaniljakreemin ohjeessa. Lämmitetään siis maito, jossa on raastettu sitruunan kuori, keskikovalla lämmöllä kiehuvaksi. Sitten kaadetaan kuuma maito vatkattujen keltuaisten, sokerin ja jauhojen joukkoon ja siirretään seos takaisin kattilaan miedolle lämmölle, kunnes se kiehahtaa. Kiisselin annetaan jäähtyä kunnolla ennen pullaan laittamista. Liika lämpö ja taikinan hyvä käsiteltävyys eivät yleensä oikein tahdo sopia yhteen.
Kiisselin jäähtyessä onkin hyvä siirtyä itse pullataikinan valmistukseen.
pulla:
75g voita
350g vehnäjauhoa
40g sokeria
150g (ml) maitoa
15g hiivaa
1 kananmuna + 1 muna voiteluun
Pullataikinan kuuluu tunnetusti olla pehmeää, ja mielestäni käyttämälläni ohjeella saa aikaan varsin pehmoista nisua. Pullataikinan vaivaaminen onnistuu mielestäni siinä missä leipätaikinan. Ohjeita siihen olen kirjoittanut aiemmin esimerkiksi tässä.
Voi ja hiiva hierotaan jauhoihin ja sokeriin ja kuiviin aineisiin lisätään maito ja kananmuna. Ainekset voi aivan varmasti lisätä muussakin järjestyksessä, mutta en usko, että aineiden lisäämisjärjestyksellä on edes pullanteossa niin hirveästi väliä... (Lisäksi hiivan "heräämislämpötila" on humpuukia!) Joka tapauksessa taikina vaivataan pehmeäksi ja annetaan levätä noin 20 minuuttia.
Levännyt taikina siirretään kevyesti jauhotetulle alustalle ja kaulitaan ja venytetään levyksi. Jäähtynyt maitokiisseli lisätään levänneen ja kaulitun pullataikinan päälle. Tilanahtauden vuoksi kaulitsin ja venytin taikinan aluksi melko kapeaksi levyksi. Toisaalta rullan pienuus helpottaa tasaisessa käärimisessä. Yleensäkin vastaavissa käärimisissä kannattaa loppupäähän jättää vähän tyhjää tilaa, jotta täytettä ei pursuaisi ulos. Levyn käärimisen jälkeen venytin rullan noin 30 cm:n mittaiseksi, josta leikkasin terävällä veitsellä noin kahden sormen levyisiä palasia. Käyttämäni vuoka oli 24 cm:ä halkaisijaltaan. Järjellä voisi todeta, että palat tulee mitoittaa käytettävän vuoan mukaan. Toisaalta taikina joustaa kohotessaan aika paljon, joten näillä ohjeilla pystyy tekemään pullan varsin eri kokoisiin ja -muotoisiin vuokiin.
Jäähtynyt kreemi levitettynä taikinalle |
Taikinarulla leikattuna yhdeksään palaan ja taustalla päädyistä leikatut pienet palat |
Palat asetellaan öljyttyyn tai voideltuun vuokaan varovaisesti ja annetaan kohota noin 50 minuuttia.
Leikatut palat aseteltunan vuokaan -- tässä vaiheessa vähän jännitti, että mahtaako taikina edes kohota... |
... mutta onneksi ei tarvinnut |
Paisunut pulla voidellaan rikotulla munalla ja paistetaan uunin alaosassa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Vähän vähempikin aika toki riittää, jos näyttää siltä, että pinta palaa.
Uunituore pulla, joka oli oikeasti noin keltainen |
Lopuksi lisäsin hieman jäähtyneen pullan päälle vielä sokerikuorrutteen, johon tuli:
50g tomusokeria
noin 10g eli 2 tl sitruunamehua
Hyvää pullaa oli! (Ja tämä on paljon sanottu ihmiseltä, joka yleisesti on sitä mieltä että ainoa syömisen arvoinen pulla on korvapuusti!)
VastaaPoistaKiitos! Olen itsekin sitä mieltä, että pullassa on oltava jotain täytettä.
Poista