tiistai 4. kesäkuuta 2013

Clafoutis

Terveyhdys pitkästä aikaa,

Uunikuuma clafoutis, joka pääsi nautittavaksi vasta vähän jäähdyttyään

En ole lopettanut tämän blogin päivittämistä. En vain ole ollut tarpeeksi motivoitunut päivittämään tätä opiskelutahdiltaan turhaan kiireisen kevään aikana. Joka tapauksessa kesä on taas täällä ja sen mukaisesti täytyy nauttia herkuista.

Tein viikonlopun grillajaisiin vietäväksi ranskalaisen pannukakun. Alkuperäinen ohje löytyy Michel Rouxin kirjasta Muna, johon olen aiemmin viitannut jo marengin ja vohvelien yhteydessä. Kyseessä on siis periaatteessa tuoreella hedelmällä täytetty pannukakku. Ainakin wikipedian mukaan kirsikalla tehty versio on nimeltään clafoutis ja muutoin pitäisi puhua flaugnardesta, mutta oppimattomuuteni ja sanan clafoutis yleisyyteen vetoen puhun tähän nyt vain clafoutiksesta. Sitä paitsi saman ohjeen voi tehdä oikeastaan millä vain pehmeämaltoisella hedelmällä. Tällä kertaa tein tämän herkun käyttäen aprikooseja halkaisijaltaan noin 25 senttimetriseen pannuun. Isomman annoksen sisällöt ovat suluissa. Varsinainen ohje on sopiva noin 20 senttimetriseen pannuun tai uunivuokaan.

60g + 40g (90g + 60g) pehmeää voita voiteluun ja päälle paistovaiheessa
350g (~500g) pehmemaltoista hedelmää (kirsikkaa, luumua, päärynää, aprikoosia tms.) kivet poistettuna

taikinaan:
2 (3) munaa
80g (120g) vehnäjauhoa
80g (120g) voita sulatettuna ja jäähdytettynä
60g (90g) sokeria + hieman koristeluun ja mahdollisesti lisää taikinaan, jos hedelmät eivät ole makeita
150ml/150g (225ml/225g) maitoa
1:n (1½:n) vaniljatangon siemenet (valinnainen, mutta ehdottoman suositeltava)
1rkl (1½rkl) sopivaa väkevää alkoholia (valinnainen, mutta edellisen tavoin suositeltava)

Vuoka tai pannu voidellaan runsaalla (60g / 90g) voilla. Tosin tässä vaiheessa voin kanssa saattaa hieman tinkiä, jos haluaa kevyemmän ja vähempirasvaisen lopputuloksen. Hedelmät asetellaan koosta riippuen kokonaisina tai pilkottuina voideltuun astiaan.

Aprikoosin puolikkaat ladottuna pannuun, taustalla myös uskollinen keittiöapuri

Taikinaan varten munat vatkataan kevyesti kulhossa. Joukkoon sekoitetaan sihdattu jauho, voi, sokeri, maito ja mahdollisesti vaniljantangosta kaavitut siemenet sekä hedelmän makuun sopiva alkoholi. Taikina kaadetan hedelmien päälle.
 
Vaniljatangon kaapiminen onnistuu helposti kahdessa vaiheessa: tango halkaistaan puoliksi, jonka jälkeen sisältö kaavitaan veitsellä

Clafoutista paistetaan 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia, jonka jälkeen sen pinnalle lisätään loput voista (40g / 60g). Uunin lämpötilaa lasketaan 180 asteeseen ja paistamista jatketaan noin 25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Loppu voi lisätään paloiteltuna 200-asteisessa uunissa olleen clafoutiksen päälle

Valmis clafoutis on parasta lämpimänä, mutta se maistuu mainiosti myös kylmänä. Istu ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti